V Jaroslavské oblasti (Rusko) vznikne 3D vytištěná vesnice

20.08.2021 17:54

Celkem tam bude 12 domů.

Rezident Skolkovské nadací společnost АМТ zahájil projekt výstavby 1,5hektarové vzdělávací vesnice poblíž obce Tunošna v Jaroslavské oblasti. Vesnice bude mít 12 domů vyrobených v různých architektonických stylech. Ale hlavní zvláštností těchto budov je to, že všichni budou vytištěny s použitím 3D tiskárny, což udělá vesnici první a jedinou svého druhu v Rusku.

Domy budou tisknutý pomoci venkovní stavební tiskárny S-300. Podle Alexandra Maslova, generálního ředitele společnosti AMT, se stavební 3D tiskárna téměř neliší od konvenčních zařízení, která tisknou roztaveným plastem. Ale díky velikosti dává možnost vytisknout architektonický projekt jakékoli složitosti.

Uvádí se, že společnost už dokončuje stavbu prvního domu, jehož metr čtvereční stojí asi 20 tisíc rublu (cca 7 tisíc korun českých). Druhý dům (chata o rozloze 100 metrů čtverečních) je plánován na montáž do 30 hodin. A na třetím domě stavitele plánují předvést „schopnosti stavební 3D tiskárny z pohledu složitého tvaru“. Všechny pozemky už byly připojené k vodě, elektřině a kanalizaci.